Design Awards: 2015: National Finalists

City Centre Bus Station, Stoke-on-Trent

City Centre Bus Station 1

Architect
Grimshaw

Structural Engineer
Arup

Main Contractor
Vinci Construction Ltd

Client
City of Stoke-on-Trent

Stoke Bus Station has a modern and inspirational design that reflects the character and landscape of the surrounding town.

The canopy of the station is an eye-catching and integral part of the design, protecting passengers from the elements, whilst facilitating wayfinding and creating a real sense of arrival and place.

The curved aluminium-clad roof wraps around the perimeter of the site to enclose a glazed pedestrian concourse providing a total of 22 bus stands.

The steel frame resolves what appears as complex geometry in an efficient manner. It is set out as a panoramic section utilising repetitive detailing. Maintaining a 5m clearance to the west, the steel frame expands and contracts as the concourse rises to the north. Details at junctions were designed to allow flexibility of the frame connection enabling ease of erection and simplifying manufacture.

Judges’ comment

This carefully considered scheme will be a catalyst for future urban regeneration. Located on a major roundabout, its striking curved roof form is supported on steel ‘V’ columns, with a palette of materials including glass, aluminium, timber and steel.

This demonstrates how good design can lift the spirits.

Retail Development Plateau, Bargoed

Retail Development Pleateau 1

Architect
Holder Mathias Architects

Structural Engineer
Capita Symonds Ltd

Steelwork Contractor
Caunton Engineering Ltd

Main Contractor
Simons Construction

Client
Caerphilly Borough Council

The former South Wales mining town of Bargoed is in the midst of a £30m regeneration scheme, a programme that aims to revitalise the community.

Central to the overall plan is the rejuvenation of commerce and this will be achieved with a large scale retail development, based around a 5,200m2 Morrisons supermarket constructed in the town centre. Known as the Retail Development Plateau, the 2.2 hectare site is situated on a 300m long by 20m high reinforced embankment.

Sitting on top of the plateau and abutting the retaining wall, the steel-framed retail development consists of a lower level undercroft car park for 400 vehicles, with the main Morrisons retail floor positioned above, along with second car park level. Above the main supermarket floor is a series of further decks, set back from the valley elevation, accommodating independent retail outlets and rooftop plant areas.

Judges’ comment

This development successfully regenerates a site created by the use of old mining spoil, and links the town and the valley.

The steelwork is a conventional frame on a rectangular grid, including a horizontal truss spanning 80m to restrain a high retaining wall. The integration of geometrically complex heavily- loaded nodes into the other elements involved the whole team comprehensively adopting a Building Information Model approach.

A successful use of BIM in a steel project.

St James’s Gateway, London

St Jamess Gateway 1

Architect
Eric Parry Architects

Structural Engineer
Waterman Group

Steelwork Contractor
William Hare Ltd

Main Contractor
Lend Lease

Client
The Crown Estate

The St James’s Gateway redevelopment includes 57,000ft2 office space, 28,000ft2 retail space and 18,000ft2 residential space.

The existing structure was replaced generally with a composite steel frame with normal weight concrete floor construction utilising composite metal decking. The grid varies with a maximum of 15m spans. This challenging, bespoke and innovative scheme involved digging out a two storey basement, installing 2,500m of closed-loop geothermal pipework, constructing a 1.2m-thick waterproof concrete raft foundation and erecting a braced steel core at the heart of the steel frame.

The Piccadilly façade embraced a steel Vierendeel frame construction to accommodate the large window frontage. As part of the development, the existing building at 27 Regent Street was refurbished; this included an architectural steelwork stair that was installed within the existing fire escape.

Judges’ comment

Several diverse properties owned by the Crown Estate on a prominent site in Piccadilly, central London, have been given a new life as upmarket retail, office and residential accommodation. A pragmatic steel structure throughout has effectively enabled a sensitive restructuring, and combination of façade retention and invention.

The steelwork was key to meeting the complex programme.

Tottenham Hale Bus Station Canopies

Tottenham Hale Bus Station 1

Architect
Landolt + Brown Architects

Structural Engineer
Mott MacDonald

Steelwork Contractor
S H Structures Ltd

Main Contractor
Balfour Beatty

Client
Transport for London

The canopy design is based on a series of six steel ‘trees’, each comprising a central tapering trunk supporting six cantilevered branches. At canopy level, a triangulated perimeter beam runs between the tips of each branch to form the outer connection point for a series of tensile cables which radiate from the centre of each canopy to support a single foil ETFE roof. The use of these central columns and cantilevered beams minimises the number of ground level supports, freeing-up the ground plane beneath for the most efficient movement of pedestrians and buses.

The creative collaboration between the design team was key to the successful resolution of every detail, resulting in a design which is easy and inexpensive to maintain, is suitably robust with a steelwork design life of 60+ years, as well as being aesthetically sophisticated.

Judges’ comment

Emerging from Tottenham Hale tube station, there is little doubt where the bus station is located as this imposing steel structure provides a beacon, as well as shelter for bus travellers. The structure is superbly fabricated and finished.

This steelwork is almost crafted to be a sculpture.