Kiosk and Shelter, Bournemouth Pier Approach

Kiosk and Shelter

Architect
Poynton Bradbury Wynter Cole Architects Ltd

Structural Engineer
Hydrock

Steelwork Contractor
Weldrite Structures Ltd

Main Contractor
Willmott Dixon Construction Ltd

Client
Bournemouth Borough Council

The ‘leaf’ structures provide a visitor information centre and a shelter in the centre of Pier Approach on Bournemouth’s seafront.

Two identical structural forms were conceived – one open to provide shelter and performance space, the other enclosed by an elegant glass structure to create an information centre. Structurally a leaf is a natural cantilever, with a singular ‘stalk’ (cantilever box-girder column) supporting the ‘veins’ (cantilever beams) which reach out to support the surface (roof).

Structure is provided only where necessary. Not only does the structure taper down from root to tip, but the steel plate sections within each box-girder cantilever and reduce in thickness. This saves material and mass, resulting in a highly efficient construction. In addition, a discrete cantilever prop was added to the kiosk in order to further reduce the work required by the cantilever and its foundations.

Judges’ Comment

Two cantilevered leaf-form canopies focus attention on the pier approach. One provides welcome shade to the public whilst the other has been enclosed for a tourist office.

The steelwork is neatly made and provides models for further regeneration of Bournemouth’s seafront.