Design Awards: 2019: Merit

The Macallan Distillery


Architect
Rogers Stirk Harbour + Partners

Structural Engineer
Arup

Steelwork Contractor
S H Structures Ltd

Main Contractor
Robertson Construction

Client
The Macallan

Set into the landscape of the 18th Century Easter Elchies manor estate in Speyside Scotland, The Macallan Distillery and Visitor Experience is an advanced manufacturing facility which shares the same roof as a busy visitor centre. It is an exemplar of integrated design that remains sensitive to the beautiful surrounding countryside.

Steel is an integral part of the building. Steel ring beams and columns support the timber roof, curved steel process tables support the copper stills and discrete steel trusses bridge over the delivery road to provide fire egress and an incoming route for the primary materials used in production.

Judges’ comment

A portalised arrangement of steel ring beams and V-shaped columns supports the undulating roof, while the open mesh steel mezzanine floor wraps around the production plant, and is supported on a series of steel portals arranged on a circular grid. This demanded very close integration between steel erection and plant installation, yet was executed to a very high standard.

Greatham Creek Seal Hide, Middlesbrough

© Vicky Matthers

Architect
Abstract Machine (Leeds Beckett University)

Structural Engineer
BMMJV (BAM Nuttall/Mott MacDonald Joint Venture)

Steelwork Contractor
S H Structures Ltd

Main Contractor
BMMJV (BAM Nuttall/Mott MacDonald Joint Venture)

Client
Environment Agency

As part of a wider flood alleviation scheme in an area renowned for its wildlife, new seal and bird viewing structures enhance the project and encourage better and more frequent use of the area by the local community as well as other visitors.

A design competition working collaboratively with Leeds Beckett University graduates resulted in an innovative design using weathering steel to provide long lasting and low maintenance structures that would complement the industrial surroundings of the creek and the newly created intertidal habitat area whilst withstanding the harsh coastal environment. Perforated panels create dappled shadows inspired by seal markings.

Judges’ comment

An enlightened client, and an innovative response from architecture students at Leeds Beckett University, has resulted in two truly unique hide structures. The existing conventional wood hides had to be removed as part of a flood alleviation scheme. Their replacements are formed from sculpted weathering steel and provide a legacy to be enjoyed by visitors to this vibrant wildlife area.

G W Annenberg Performing Arts Centre


Architect
Studio Seilern Architects

Structural Engineer
PBA now part of Stantec

Steelwork Contractor
Advanced Fabrications Poyle Ltd

Main Contractor
Beard Construction

Client
Wellington College

This new prestigious theatre at Wellington College, one of the UK’s leading independent schools, is a stand-out project; one which has delivered a building that has become part of its natural surroundings, whilst providing an education space with the design and acoustics of a top UK theatre.

Seating 900 and forming the heart of the new ‘cultural quarter’ of the college, this unique theatre is circular and built into the gently sloping site. Inside, the 33m diameter roof spans over the auditorium where the curved plan of the building complements the arrangement of seating and structure around the focus of the stage.

Judges’ comment

This quietly assured and successful project is a credit to all involved. Resolution of the circular building form with the functional and acoustic requirements of the auditorium was impressive. The engineer and steelwork contractor have rationalised the project into a very economic steel solution, enabling the architectural intent to be realised.

Telford Central Footbridges

© Stuart Brown

Architect
Nicoll Russell Studios

Structural Engineer
Jacobs

Steelwork Contractor
S H Structures Ltd

Main Contractor
Balfour Beatty

Client
Telford & Wrekin Council

Linking the railway station and town centre, a pair of new footbridges provide a unique ‘gateway’ to Telford.

The overhead structure of the tied arch/trusses allows the suspended deck to be extremely thin. Glazed sides and an internal GRP soffit complete the clean uncluttered feeling. A stretched tensile fabric roof covering tapers down to a fish tail detail at each end, giving the bridges their distinctive appearance.

A complex and challenging project built on a small and restricted site crossing an important rail link and two busy inner ring roads has delivered an outstanding piece of functional urban architecture.

Judges’ comment

These new footbridges provide a modern sleek welcome to visitors arriving from the railway station. Crossing busy roads and a railway line on a tight site presented major challenges, but disruption was kept to a minimum and the judges were impressed with the team’s efforts to engage and involve the public, resulting in a proud sense of ownership by the local community.