Kettner’s Townhouse & Soho House Greek Street

 

Architect
Studio of Design & Architecture (SODA)

Structural Engineer

EngineersHRW

Main Contractor

In House Design & Build Ltd

Client

Soho Estates Ltd

A mixture of refurbishment and new-build construction, the original Soho House on Greek Street has been expanded and remodelled, while simultaneously revitalising the iconic Kettner’s Restaurant with the addition of a new 33-bedroom boutique hotel above.

The scheme began with renovating an entire block of existing Georgian townhouses. The central courtyard area was cleared, and a two-storey basement created prior to the construction of a new-build, steelframed pavilion.

Access into the courtyard for steel erection was challenging, with only a single ground floor opening of 2.5m x 2.8m and road closures for crane use severely limited due to the central Soho location.

Judges’ comment

The project remodels an entire block within the Soho Conservation area, including no less than 11 listed buildings. At the centre of the development is a bronze clad steel pavilion that creates visual and physical links, whilst providing extensive opening to maximise natural light. Construction sequencing was vital due to the confined nature of the site.