NATIONAL FINALIST

The Wave, Coventry

PROJECT TEAM

Architect:
FaulknerBrowns Architects

Structural Engineer:
Engenuiti

Steelwork Contractor:
Billington Structures Ltd

Main Contractor:
Buckingham Group Contracting Ltd

Client:
CV Life

Located adjacent to Coventry’s 70m-high Grade II-listed Christchurch Spire, The Wave water park is a high-quality destination, accessible to all and houses multiple water slides, a lazy river, wave pool, day spa, 25m-long swimming pool, 120 station gym, dance studio and squash courts.

The pool ride hall is a cylindrical, multi-level, open-plan structure which forms the main architectural theme of the building. Large open-plan spaces on the lower floors facilitate future re-purposing of spaces, whilst the roof has been designed to enable t he rides to be re-configured. The compact nature of the building minimises the building volume and energy demand.

Forming the focus of an inner-city regeneration programme, this major public leisure facility responds to an adjacent historic church ruin with considerable panache, colour and profile. The high point is a fantastical freeform leisure pool with fiume rides supported within and from a complex diagrid roof structure.

Judges’ comment